23 Şubat 2012 Perşembe

130 / orpheus

Hades'e inerken
Orpheus
almak için Euridike'yi,
dedim ona
"Ne olursa olsun arkana bakma!"
Yazık oldu Euridike'ye, zavallı Orpheus...

***
"Canlı cansız ne varsa arkasından giderdi Orpheus'un. Tepelerdeki ağaçları bile yerlerinden oynatabilirdi, ırmakların akışını bile değiştirebilirdi... Ve kimsenin sevdiği için yapamayacağını o yaptı. Yeraltına inip çalgısının tellerine dokundu. 
Köpek Kerberos kendinden geçti, İksion çarkı duruverdi; Sisyphos, kayasının üstüne çıkıp oturdu; Tantalos susuzluğunu unuttu; Erinyslerin gözleri yaşlarla doldu. Hades'in tanrısıyla tanrıçası çalgının büyüsüne kaptırdılar kendilerini. Cesaretinin ve ustalığının karşılığını gördü Orpheus. Yeraltı tanrısı sevgilisini çağırıp Orpheus'a geri verdi..." 
_________________


Çalgısıyla dünyanın en güzel seslerini çıkaran ve her bir varlığı derinden etkileyen Orpheus evleneceği kızı, Eurydice'yi bir yılan sokması sonucu kaybeder. Kızcağız ölüler ülkesi Hades'e gider. Orpheus bu acıya dayanamaz, çalgısını alıp en güzel şarkıları çalarak Hades'e yol alır. 
Yeraltı tanrıları bu eşsiz sesle büyülenirler. Ve hikâyesini zaten bildikleri Orpheus'a bir şans verirler. 'Sen önde gideceksin ve Eurydice arkanda... Uzun mağara boyunca gideceksin. Yeryüzüne çıkmadan ama, bir kez olsun arkana dönüp bakmayacaksın, sevgilim de geliyor mu arkamdan, diye. 
Bakarsan bu anlaşmamız bozulur ve sen Eurydice'yi sonsuza kadar kaybedersin.' derler. Mecburen kabul eder bu eziyet verici koşulu Orpheus. Ne olursa olsun sonunda sevdiğine kavuşacaktır... 
Karanlık mağarada günlerce giderler. Orpheus arkasına hiç bakmaz hep bakmak istese de. Orpheus kim bilir ne zaman sonra mağaradan çıkar, arkasına bakar, Eurydice de çıktı mı, diye. Fakat kız hala bir adım içeridedir. Büyü bozulur. Orpheus, sevgilisini sonsuza kadar kaybeder. Kendini yollara vurur, kaybolur...

2 yorum: